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Background

Computer monitors, televisions, some camcorders and other electronic devices
contain cathode ray tubes (CRTs), often called “picture tubes,” which convert an
electronic signal into a visual image. A typical CRT contains between two and
five pounds of lead. Lead is a toxic substance which may cause lead poisoning and
can be especially harmful to young children. If products containing lead are dis-
posed of to the trash, the lead can potentially contaminate the soil and our water
supplies.

When tested, most CRT’s exceed the regulatory threshold for lead and are iden-
tified as hazardous waste when discarded. Waste CRTs are subject to hazardous
waste regulations which went into effect August 3, 2001. The regulations protect
the environment by promoting the safe collection and recycling of waste CRT’s.
Disposing of CRTs to the trash or to a municipal landfill is prohibited. People
should take their waste CRT’s to a collection facility for recycling.

This fact sheet provides general information about the regulations pertaining to
CRT’s. People who handle waste CRT’s should consult the regulations before
making any decision that may impact regulatory compliance. A table is provided
to guide handlers to the applicable sections of the regulations. If you have ques-
tions about the requirements for managing CRT’s, contact the Department of
Toxic Substances Control at 916-324-8286.

Frequently Asked Questions

Q:  Who is affected by the new regulations?
A:  Anyone who generates, handles, collects, transports, or recycles CRTs or
CRT-containing devices in California.

Q:  Where can I find a copy of the regulations?
A:  The regulations can be found in Title 22 of the California Code of Regula-
tions, section 66273.  You may download them from the Internet at
www.dtsc.ca.gov.

The energy challenge facing California is real.  Every Californian needs to take immediate action to reduce energy
consumption.  For a list of simple ways you can reduce demand and cut your energy costs, see our website at www.dtsc.ca.gov.
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Q:  Are there any health risks associated with
handling CRT’s?
A:  No. There are no health hazards associated with
handling intact unbroken televisions or CRT’s.

Q:  What do the regulations do?
A:  The regulations facilitate the collection and
recycling of CRT’s. Under the Universal Waste
rule, disposing of CRT’s to the trash or to a
municipal solid waste landfill is still prohibited.
Additionally, the regulations require generators and
handlers of CRTs to manage them as universal
wastes. However, many household and small
business generators (who meet the definition of an
Electronic Product Generator or EPG) are exempt
from most of the management requirements.

Q:  What is a Universal Waste?
A:  A Universal Waste is a hazardous waste that is
regulated under a section of the State’s hazardous
waste regulations that deals with high volume,
low-risk wastes such as batteries, fluorescent lamps
and CRTs. Universal wastes are not subject to
traditional hazardous waste requirements, but are
subject to management requirements that are
commensurate with the risks involved with han-
dling these materials.

Q:  Who qualifies for the Electronic Product
Generator exemption?
A:  Any person who produces five or fewer CRTs
per calendar year may qualify for the electronic
product generator  exemption from the universal
waste requirements for CRT’s.

Q:  What does an Electronic Product Generator
have to do?
A:  An EPG must:
• Store their waste CRT devices in a manner that
prevents breakage until they can take the television,
monitor or other CRT device to a collection
facility to be recycled or to a household hazardous
waste collection facility.
An EPG must not:
• Dispose of a television, monitor or CRT; or
• Disassemble or break a television, monitor or
CRT

Q:  What should I do if I break a CRT?
A:  Immediately sweep up the CRT glass and place
it in a suitable container such as a bag or a box. Do
not dispose of the glass in the trash. Instead, handle
the glass as if it were a CRT and ensure it is taken
to a collection center for recycling.

Q:  Do I need an EPA I.D. number for CRTs?
A:  No, under the new regulations CRT handlers
are not required to obtain an EPA I.D. number.
However, in lieu of obtaining an EPA I.D. num-
ber, handlers that generate 5,000 kilograms or
more (about 200 monitors) of CRTs per year or
that accept more than five CRTs from offsite
sources must notify DTSC of their actions. Please
refer to the regulations for more specific informa-
tion about the notification. Of course, if they
generate or manage other hazardous wastes, an EPA
I.D. may be required for those activities.

Q:  Do I have to fill out a hazardous waste
manifest and use a registered transporter for
shipments of CRTs?
A:  No, under the new regulations CRT’s destined
for recycling may be transported using a bill of
lading. Neither a hazardous waste manifest, nor the
services of a registered hazardous waste transporter
are required.

Q:  So, what do generators of waste CRT
devices have to do?
A:  Except for electronic product generators (five or
fewer CRTs per year), CRT handlers must:
•  Manage CRTs in a manner that prevents any
    release of CRT glass to the environment.
•  Properly package or contain the CRTs when they
    are no longer in use.
•  Label or mark the CRTs.
•  Not accumulate CRTs for longer than one year.
•  Ensure that employees who handle CRTs are
    trained to safely perform those operations.
•  Immediately clean up any spills of CRT glass.
•  Use a bill of lading for any shipments of CRTs
    and maintain records of such shipments.
•  Comply with applicable regulations for export-
    ing hazardous wastes if they export CRTs to
    another country.
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In addition to the requirements for handlers as indicated in the table below, handlers that crush or break CRT
glass (i.e., recyclers) must comply with all of the management standards in subsection 66273.83(c) of Title 22 of
the California Code of Regulations. That section requires handlers to submit to DTSC documentation demonstrat-
ing financial assurance for liability and closure costs.

Generator’s Guide to the CRT Regulations

Generate 5 or  fewer
CRT’s per year,  you
must:

Generate less than
5,000 kg per year
and do not accept
CRT’s from offsite
sources,  you must:

Generate 5,000 kg or
more per year and
do not accept CRTs
from offsite sources,
you must:

Accept more than
five CRT’s from
offsite sources, i.e. ,
a collection center,
you must:

Recycle CRTs (you
break and/or crush
CRT glass), you must:

See the discussion of EPG on page 2
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see also
66273.83 (c)

Submit an
annual

report to
DTSC

22 CCR
66273.82

Manage CRT’s
in a manner

that prevents
releases

22 CCR
66273.83

Label or
mark and
package
the CRTs

22 CCR
66273.84

Not store
CRTs for

greater than
one year

22 CCR
66273.85

Clean up
any spills

of CRT
glass

22 CCR
66273.87

Use a bill of
lading for
shipments

of CRTs

22 CCR
66273.88

If You:


